Historik

Nils A Olsson startade företaget 1928 med en lastbil, inköpt för sparade slantar intjänade på skogsarbete i faderns tjänst och från lantarbete bl.a. på Selma Lagerlöfs Mårbacka som ligger några kilometer från Nils barndomshem.

En amerikansk lastbil av märket Hansa Loyd köptes in

för 500 kronor. Den var bensindriven, på 80 hästkrafter och klarade av att lasta 5 ton.

 

Nils var pionjär både som åkare och inom åkeriorganisationen. Han blev en av grundarna till Sunne lastbilscentral 1931 och var dess ordförande under 25 år.

Redan i början av 1930-talet hade Nils 4 bilar och 1934 köpte han jordbruksfastigheten där han och hustrun Jenny bosatte sig. Där utvecklades åkeriet samtidigt som gården drevs med specialisering på hästuppfödning.

Jenny och Nils blev en stark och framgångsrik duo både på att driva företag och att hålla samman den växande familjen där alla 6 barnen kom att arbeta inom familjeföretaget.

 

VD:n Allan Olsson den näst yngste sonen började som 15 åring i familjeföretaget, och har som sin far också varit ordförande i LBC WETAB.

NAO är fortfarande familjeägt.

 

 

 

Dagens verksamhet

 

Idag består verksamheten av åkeri

och markentreprenadverksamhet.

Där används anläggningsbilar, betongbilar, maskintrailer, grävmaskiner, dumprar, lastmaskiner och väghyvlar.

NAO inspirerar sagoberättare!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boken handlar om grävmaskiner, lastbilar och andra tokiga brummande varelser. I fantasin händer många saker när maskinerna lever ett eget liv. Illustrationer gjorda av glada barn som ser maskinerna på sitt eget speciella sätt. Riktiga detaljerade bilder på maskiner i arbete finns också i boken som är skriven av Berit Juhl som dessutom har två söner som arbetar på NAO.

Maskiner från förr i NAO:s tjänst

Grävmaskin i början på 1950-talet

Volvo Lastbil från början av 1960-talet

Copyright © All Rights Reserved